Alla inlägg den 10 juni 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 10 juni 2009 06:40


Kom på mig själv med att småle hela måndagen. Vem kunde ana att Piratpartiet skulle kunna ruska om hela det politiska etablissemanget. Jo förresten, det var egentligen inte så märkvärdigt om man tänker på vad de har för budskap. Ett enda än så länge, men den belyser för alla nödvändigheten av att vi inte kan ha ett förmyndarsamhälle. De aktiva politiker som inte fattat vinken bör nog göra det snarast.

På något sätt hör resultatet i EU-valet ihop det jag skrivit om Medborgarlön. Människan behöver frihet för att kunna utvecklas efter sin förmåga och att kunna välja hur de själva vill leva sina liv. Dagens samhälle är så fullt av förbud och förmaningar att gränsen är nådd för de generationer som det sägs ska försörja allt fler. Det hela liknar den utdragna försäljningen av Saab, att försöka sälja en produkt som alldeles för få vill ha, men ändå till varje pris räddas undan en konkurs.

Lite förvånad är säkert många över att MP svikit någonting de var inne på (ja, till och med fattat beslut om), nämligen att införa Medborgarlön. De uppfann inte mbl, men det gamla gardet inom partiet såg möjligheten till ett bättre och hållbarare samhälle. Det skulle nämligen innebära skapandet av närsamhällen (eller lokalsamhällen, som Lasse Ekstrand kallar det) vilket skulle innebära stora inbesparingar på vår miljö i form av mindre bilåkande. Ingen i vårt land tror väl ändå på fullt allvar att elbilar är lösningen med tanke på vårt klimat. Jag grubblar på hur man ska kunna köra en elbil i trettio graders kyla, en temperatur inte ens bilens startbatteri klarar av i många fall.

De nya alarmerande arbetslöshetssiffrorna, samt en prognos om ännu fler arbetslösa nästa år, visar att jobb kommer att bli en bristvara ett bra tag framöver. I regeringskansliet håller man tummarna för att vädret ska bli bra i sommar och locka till sig utländska turister, att det är billigt på grund av den svaga kronan vet alla länder redan. Men hög arbetslöshet finns i alla länder just nu, tillströmningen av penningstinna turister kommer därför knappast att lösa vårt lands problem.

Ett stort problem är att människorna i landet trots att de jobbat och slitit inte kunnat spara ihop till en ekonomisk buffert. Inte förvånade läser man rapporter om ett snabbt växande antal människor som tvingas leva på socialbidrag. Att vara arbetslös är en sak, men att förnedras till att tigga pengar för att överleva är sju resor värre. Tänk om det här bara är början på en tid då det inte är självklart, att människorna ska kunna få ett jobb att försörja sig på.

Arbetets död, som Lasse Ekstrand hade med i titeln på sin bok, ska som jag uppfattade det inte ses som att allt arbete dör, det kommer bara att anta en ny form i framtiden. Varför jobba ihop pengar åt någon annan och själv bara få småsmulor? En intressant fråga, eller hur?

Inget av de etablerade partierna visade sig ha lyssnat på de nya strömningarna bland vår uppväxande ungdom, är det inte dags att fråga och lyssna hur de vill att vårt framtida samhälle ska se ut? Piratpartiet har gjort landet en stor tjänst genom att få ungdomarna intresserade av möjligheten att få sin röst hörd. Jag tror inte partiet är en dagslända, ungdomarna kommer att förse ledningsgruppen med förslag om saker som bör rättas till.

Tänk så sant Palme hade när han en gång sa: Man måste ta ett helvete i taget. Ju fler saker de etablerade partierna vill ändra på, desto mindre blir åtgärdat. Det finns nämligen en hake i alla problem, det gäller att hitta haken innan någonting kan åtgärdas. Arbetslinjen hade en rejäl hake som den borgerliga alliansen borde ha sökt efter, för att med utgångspunkt från den fatta beslut. Det är möjligt att det teoretiskt sett skulle ha fungerat, istället förstärktes det människofientliga samhället.

Hur de etablerade partierna ska kunna övertyga väljarna fram till nästa val att de kan räta upp den slagsida vårt land fått har jag svårt att se. Enda chansen kanske är att börja om från början och ge alla en ekonomisk grundtrygghet för att kunna bygga ett framtida hållbart samhälle.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards