Direktlänk till inlägg 23 maj 2011

Varför måste vi vara lönsamma?

Av Sven-Erik Hemlin - 23 maj 2011 06:57

Klipper man gräs och försöker få med hela rötterna när man plockar maskrosor i gräsmattan, vill man helst tänka på någonting annat. Och det gjorde jag också nu i helgen. Har grubblat en hel del på det jag var inne på förra veckan och kommit fram till, att det inte går att förutsäga vad som kommer att hända framöver.

   Vi är inne i en tidsperiod, då vår värld är på väg mot någonting som vänder upp och ner på allting. Människor krigar lite varstans för sin frihet från diktaturer, vad som kommer efter, har varken de eller vi den blekaste aning om. Antagligen resonerar de som nu revolterar som så att det inte kan bli sämre, annars skulle de inte vara viliga att offra sina liv.

   I vårt stora semestermål Spanien börjar det också hända saker. Folket har kommit underfund med att politiker inte är att lita på, ska bli intressant att följa vad som nu kommer att hända efter valet. Eftersom misstron mot politiker sprider sig från land till land, borde det vara en väckarklocka även för våra så kallade folkvalda.

   Grunden till det som händer är de maktpyramider som skapats, de finns runt om i vår värld, även i vårt land. När makthavare skapar regler för att skydda sig själva och sin egen maktposition, skapar det ofrihet för folket. Med hjälp av lagar och regler, går det att sätta press på medborgarna att göra som makthavarna vill. Det är med andra ord inte med folkets bästa för ögonen som många beslut fattas, det är för samhällets bästa. Sägs det i alla fall.

   Vad våra politiker menar med samhälle, blir inte jag klok på. Men en sak har jag lärt mig och det är att vad som är det bästa för vårt samhälle, inte är samma sak, som att det är bra för invånarna. De nya grepp som vår nuvarande regering tagit, har alla nytta av sägs det. Rent teoretiskt kanske det ska kunna fungera, men beslut som påverkar invånarna negativt, inte minst vid sjukdom och arbetslöshet, kommer att få konsekvenser av det obehagliga slaget.

   Vad de styrande inte tänkt på är, att missnöje minskar basen på maktpyramiden. Att missnöjet växer beror till stor del på de ökade klyftorna i samhället, det bådar inte gott inför framtiden. Men även de som fått ta del av skattelättnad och jobbskatteavdrag, upplever att de inte har mera pengar att röra sig med.

   På samma sätt upplevdes sossarnas reformer, som bidrag av alla de slag kallades för. Varje gång lät det som att pengarna kom från makthavarnas byxfickor. Eftersom folk inte var vana vid att få någonting gratis, skapade bidragsreformerna en bred bas för sossarna att stå på. Basen minskade efter hand då folk började inse, att de själva fick betala vad det kostade genom höga skatter.

   Nu pratar alla de etablerade partierna om jobblinjen, att alla måste dra sitt strå till stacken. Vad jag förstår, klassas nu landets invånare som arbetsmyror och är inte heller mera värda. Någon bas för maktpyramiden, kommer knappast de nya greppen regeringen tagit att skapa.

   Man kan inte se det på annat sätt, än att SD:s framgång, är ett underkännande av vårt nuvarande politiskt styrda samhällssystem. Och tacka för det, ett samhälle där befolkningen delas in i nyttiga och onyttiga har ingen framtid. Som det nu är måste alla invånare vara lönsamma, annars raseras vårt välfärdssystem.

   Men börjar man ifrågasätta vilka som ska räknas som nyttiga och lönsamma, ligger våra politiker illa till. De får sin lön från de pengar, som ska räcka till allt det som skatterna är avsedda för. Ser man krasst ekonomiskt på saken (vilket sker inom stat, kommuner och landsting numera), inser man att politiker faktiskt snyltar på de pengar som behövs till att förbättra skola, vård och omsorg.

   Sunda förnuftet säger att ökad tillväxt har en gräns. Beviset kan man se i många länder, som varit alldeles för optimistiska och tagit ut framtiden i förskott. Det hela sprids som ringar på vattnet, alla drabbas i slutändan. Kanske just därför, kan man se hur de som kan, skor sig så länge det går i form av bonusar och fallskärmar. Vad det handlar om är, att de kan se slutet på sötebrödsdagarna.

   En dag kommer säkert många att ställa sig frågan varför allting måste vara lönsamt. Det skapar bara en trend av ökade kostnader för alla, som när vi hamnar i utförsbacken, gör alla fattiga.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards