Direktlänk till inlägg 15 juli 2009

Medborgarlön är inte en politisk fråga.

Av Sven-Erik Hemlin - 15 juli 2009 06:45


När mäktiga finansgubbar de senaste dagarna pratat om gröna skott som de hoppas ska växa, har  också hoppet hos de politiska makthavarna växt. De har inte sått någonting, men hoppas ändå få vara med och skörda. Men allt beror naturligtvis på klimatet (ja, det ekonomiska) om skotten ska spira, det finansiella klimatet mår just nu mycket sämre än det vi med alla medel försöker rädda.

På grund av den finansiella krisen är det en viktig sak som dragits fram i rampljuset, folkvalda politiker är inte kompetenta att förvalta skattebetalarnas pengar. Avsaknaden av kunskaper vid ekonomiska ställningstaganden, men även oförmågan att kunna organisera, kostar skattebetalarna enorma belopp varje år. De folkvalda utgör därför ett hot mot inte bara vår välfärd, utan också vårt lands framtid.

Kanske låter det som att jag laddat bössan med varghagel för att skjuta småvilt, men faktum är att vårt politiskt styrda samhälle oroar mig. På något sätt liknar valet av personer som får ansvaret att styra vårt samhälle under en valperiod, det knasiga i att välja en rörmokare med talets gåva till att vara hjärtkirurg i fyra år. Låter vansinnigt eller hur, ändå är det vad som händer var fjärde år i vårt land.

Den saknade kompetensen och därmed även rädslan att göra fel, har resulterat i att folket fått avgöra de svåra frågorna vid flera tillfällen. De minst informerade har fått ta ställning till bland annat kärnkraftens vara eller inte, men också bytet av valuta. Man kan fråga sig varför vi ska fortsätta att välja representanter som inte bara undandrar sig sitt ansvar utan också inte kan eller vet mer än väljarna.

Det senaste intresselösa valet att välja välbetalda representanter till EU-parlamentet, blev en chock för de etablerade partierna. Rädslan att tappa väljare vid nästa års riksdagsval lyser igenom. Osäkerheten om vad folket egentligen vill ha är tydligt märkbar. Eftersom de aktiva politikerna rör sig inom en krets där inbördes beundran råder, har de inte den blekaste aning om vad övriga folket tycker och tänker.

Som det här med misstaget att tafsa på de mänskliga fri och rättigheterna exempelvis. Att lagstadga om att övervaka medborgarnas åsikter ansåg de styrande var en skitsak, men slänger man skiten i fläkten blir man rejält nerstänkt. Svenskarna som alltid varit ett tåligt folk och fogat sig i alla vansinniga beslut, visade med all tydlighet att de fått nog.

I kampen om makten och härligheten har det politiska etablissemanget glömt bort att de väljs för att föra väljarnas talan, inte sin egen eller partiets. Det måste ha kommit som en överraskning att folket inte behöver hjälp att tänka, det klarar de alldeles utmärkt på egen hand. De ser vad som behöver ändras och kräver det också. Eftersom de flesta ändringar till ett bättre samhälle är politiskt omöjligt, kommer också folket att ta ifrån politikerna makten och själva ta över.

Jag tror inte det är specifikt för vårt land, det jäser över hela världen. Det jag skrivit om många gånger, Medborgarlön, kan i moderniserad form vara enda lösningen för att uppnå ett avpolitiserat hållbart samhälle. Med de resurser som står till buds ska staten vara till för folket och som sin främsta uppgift se till att folket har en ekonomisk grundtrygghet. Utan ekonomisk trygghet för alla, blir det missnöjet som till slut orsakar ett samhällets sönderfall.

Vill de politiska makthavarna rädda världen från en klimatkatastrof, tittar de åt alldeles fel håll. Det är inte skatter och avgifter som kan rädda vår miljö, det är att undvika fattigdom. Visst smutsar de rika länderna ner vår miljö även om det skett en förbättring senaste åren, men vad hjälper det när de fattiga inte har råd att värna om miljön. Man kan inte begära att de ska lägga sig ner och dö, bara för att rädda miljön, de måste kämpa vidare så gott det går.

Det talas i dagarna mycket om hur man ska få bukt med utanförskapet, ungdomsbrottsligheten och det enda vår jakt på ekonomisk tillväxt skapat, en ständig ökning av missbrukare. Människor som inte klarar av att se verkligheten i ansiktet utan måste döva smärtan och ångesten. Det här är problem som uppkommit genom att det ställs för stora krav på invånarna, krav de inte kunnat leva upp till.

Drömmen om välfärdssamhället skapade istället det omänskliga samhället. Ett samhälle ingen vill ha, men ändå tvingas leva i. De som skapat eländet är också de som kommer att ställas till svars, det är så det fungerar.

På vilket sätt förändringen kommer att ske är svårt att säga, men den kommer även om det tar lite tid. Visserligen finns det demokratiska spelregler, men de följs inte av de politiska makthavarna och behöver alltså inte följas av folket. De kan precis som kommunpolitiker som inte följt gällande lagar, hänvisa till att det är lagarna det är fel på. Så kan det nämligen gå om inte gällande lagar passar in i verkligheten. Det hela handlar om den mänskliga friheten i slutändan. Möjligheten att själva kunna styra våra liv.

Medborgarlön är inte en politisk fråga, egentligen. Det är en fråga alla måste ta ställning till, genom att tänka efter hur de vill leva sina korta liv. Frihet under ansvar är någonting jag tror de flesta skulle klara av och om det dessutom ger vad man kallar livskvalitet, vad har vi egentligen att förlora?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards