Direktlänk till inlägg 6 december 2019

Skattepengar är för viktiga för att politiker ska få hantera dem.

Av Sven-Erik Hemlin - 6 december 2019 19:34

Vårt land har förändrats, till oigenkännlighet är det många som tycker, men tyckare finns som tycker olika. Men som en sa, tiggare utanför affärer är inte Sverige, mjölkbarer har ersatts med pizzerior, kinesrestauranger med mera. Det som en gång ansågs vara svenskt har fått ge vika för vad politiker kallar utveckling. Det handlar inte alls om utveckling, bara förändringar som allt fler människor inte vill ha.


En vanlig syn har sedan flera år varit tiggare utanför affärer. En klok man ställde frågan: Om nu tiggarna är fattiga människor, hur har de då råd att komma hit? Många fattiga äldre i vårt land har inte ens råd att besöka sina barn som bor bara ett tjugotal mil bort. Det verkar som om en grupp människor inte vill se fattigdomen i vårt eget land, men den finns där.


Och fattigare kommer vårt land att vara om si så där en trettio år, vilket är en betydligt större fara än den klimatkatastrof som överskuggar de enorma samhällsproblem som finns. Det som en gång framhölls som ett föregångsland har blivit ett varnande exempel på vad som händer när ett land har varit med om för många samhällsexperiment.


Nyliberalism, bara ordet borde ha fått de politiska makthavarna att sätta sig på bakhasorna. Men icke, det är de fria marknadskrafterna som skall föra vårt land framåt har man fått höra. Men hur har det blivit? De som håvat in lättförtjänta pengar är naturligtvis nöjda, men inte de som fått betala priset för en sekunda vara. Det staten, kommunerna och landstingen levererar är ingenting annat än sekunda varor som betalas till fullt pris. Tacka för att invånarna tröttnat och revolterar på det enda sätt som står till buds.


Vem kom på idén att knoppa av kommunägd verksamheter och göra aktiebolag av dem? Inte var det invånarna, ändå var det vad de byggt upp med sina skattepengar. Politiska företrädare är inga skickliga företagare, ändå är det politiskt tillsatta som sitter i de kommunala bolagens styrelser och kommunen kräver utdelning. När lönsamheten sjunker ökas därför avgifterna på det folk tvingas ha, som el, vatten och sophämtning.


Men som med allting annat finns en gräns då det inte längre går att "mjölka" invånarna på mera pengar, det är då kommunerna själva tvingas vara med och betala eftersom en stor del av invånarna inte har pengar. Ingen trodde att vårt land skulle kunna hamna i den situationen, men storvulna politiska "reformer" har på tvåtusentalet sett till att fattigdom blivit vanligt förekommande i vårt land. Och att de rika blivit rikare inte att förglömma.


Nu börjar till och med högt uppsatta sossar tala om att välfärden måste återställas, men inte hur det skall gå till. Att förlora förtroendet hos väljarna går snabbt, att återställa det tar lång tid. Hur skall någon kunna tro på ett parti som svikit sina tidigare trogna väljare? Det är dags att partiet börjar lyssna på de gräsrötter som finns kvar, annars är även de borta och där den en gång lyste grönt kommer det att vara kalt och brunt.


När man ser hur de politiska partierna varit ivrigare att locka till sig nya väljare än att behålla de gamla, kan man förstå varför SD kunnat bli så stora som de blivit. Det hade kunnat varit ett helt nytt parti, som med en agenda att återställa trygghetsförsäkringarna och att orättvisorna måste bort skulle växa rekordsnabbt. Det är de sämst ställda som behöver mera pengar eftersom de måste spendera varenda krona för att överleva. Det är alltså de svagare grupperna som håller konsumtionen uppe, inte de som investerar sitt överskott i aktier och fastigheter.


Läste ett tankvärt inlägg på Lekstrand.blogspot.com som genom lång livserfarenhet pekade på att snart måste även SD kompromissa om de får vara med i leken. Det skulle de naturligtvis ha fått vara för länge sedan för att få känna på krutröken när felaktiga beslut tagits. Istället fick svenska folket Jöken på halsen, som verkligen gjorde bra många hundra tusen förbannade. Som det ser ut tycks de nu hålla på SD.


Om SD plockats med hade knappast borttagandet av värnskatten hamnat på beslutsfattarnas bord, det hade varit den ökande kriminaliteten som fått rampljuset på sig. Finns säkert många sossar som efter senaste opinionsundersökningen inser att alla skulle fått vara med, inte bara de rika. Men en stor del av svenska folket har uppfattat det som att regeringen inte bryr sig om vad väljarna vill att vårt samhälle skall fungera och det ser de inte ut att göra heller.


Det värsta är att det fungerar på samma sätt i många kommuner och landsting (regioner) där de politiska ledningarna sitter kvar trots ständiga bevis på inkompetens. Att de får sitta kvar beror naturligtvis på partiledningar som inte insett hur dålig reklam dessa politiska företrädare är. Vad är naturligare än att partierna döms efter hur företrädarna klantar sig i sina uppdrag.


Vad som spelar SD i händerna är att de inte får vara med och bestämma och de som bestämmer har totalt missuppfattat sina uppdrag. Eller snarare vad deras uppdrag går ut på, att tillvarata sina väljares intressen och att de får valuta för sina skattepengar. Som en klok ekonom skrev för något år sedan, pengar är alldeles för viktiga för att politiker skall få hantera dem. Kan någon säga det bättre?

 
 
Ingen bild

vanja palm

3 januari 2020 18:23

Allt vad du skriver är kloka ord! Skicka dessa via mail till regeringen, egentligen borde alla partier ta del av dina raka konstateranden!
Du lever i verkligheten och ser hur den förändras till det sämre av inkompetenta politiker och rådgivare!
Ett stort tack!

Vanja Palm

Sven-Erik Hemlin

29 januari 2020 20:05

Hade inte kollat om jag hade några kommentarer, Vanja. jag sätter mig ner och skriver någonting i flygande fläng och släcker ner datorn. Men du bör ju vid det här laget veta hur jag fungerar och jag fortsätter så länge krafterna står mig bi.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards