Direktlänk till inlägg 4 december 2019

En morgonfundering.

Av Sven-Erik Hemlin - 4 december 2019 08:52

Gråvädret ersattes av klar himmel och kallare väder. Luften borde kännas frisk och klar, men trots att termometern inte visar många grader, upplevs det som mycket kallare. Det här året har varit solfattigt i vårt län, sommaren bjöd aldrig på någon riktig värme och höstrusket med regn och grått väder kom tidigt. Man talar om klimatkris och att jorden blir varmare och det kanske händer framöver, men risken att det blir kallare och blötare är nog lika stor.


Blir glad när den Unga Greta med gråten i halsen skäller på makthavande i alla länder, de behöver en avhyvling eftersom de har varit med om att förstöra vår värld och då inte minst för människorna. Hon är för ung att begripa hur hon manipuleras av krafter som är ute efter att tjäna snabba pengar, för det börjar bli bråttom. Dansen runt guldkalven kan ta slut inom loppet av bara några dagar.


Finansministrar och riksbankschefer strävar åt var sitt håll, den ena samlar pengar på hög som en ekorre nötter inför vintern, den andra vill få fart på slöseriet så att inflationen stiger. Problemet för de båda är att de gamla ekonomiska teorierna inte längre gäller, några nya revolutionerande finns inte.


Man tager vad man haver sa Kajsa Varg och det är precis så det gick till efter finanskrisen, det blev kortsiktiga lösningar med hjälp av gamla ekonomiska teorier för att mildra skadeeffekterna. Men tydligen missat det som de gamla ekonomerna ansåg inte skulle kunna införas, nämligen minusränta.


Styrräntan används i tider då de behövs för att få fart på konsumtionen, nu infördes minusränta trots hög konsumtion. Har läst massvis med artiklar där ekonomer försöker tänka om, det vill säga försöka bli klok på hur det kunnat spåra ur som totalt och vad man kan göra åt det. Som det ser ut finns bara en lösning, alltihop måste spricka och vi får börja om från början.


Riksbanker som varit fristående för att vara en garant för en sund penningpolitik har tvingats anpassa sig efter vad politiska beslut ställt till med. Trump försöker till och med styra sin centralbank för att kunna använda den som sin egen. Risken att det kunde hända hade de gamla ekonomiska teoretikerna inte ens kunnat tänka sig, eftersom det ställer allting på huvudet.


Vad som förbryllar är att det hela trots allt rullar på, mycket tack vare kryptovalutor som ersätter reda pengar. Jodå, det fungera som kryptonit på Stålmannen, ingen tycks ha fattat det trots att det är en guldgruva för svarta pengar. Valutan kan användas till omstörtande verksamhet och ingen fattar varifrån pengarna kommer. Men det är också en fantastisk nödlösning därför att de förmögenheter de rikaste har överstiger det som finns i kontanta pengar. Ser man till de förmögna i vårt land finns det mesta bara på papperet för många i form av uppblåsta taxeringsvärden som belånats till max. Det kan bli så när ett lands valuta blir Monopolpengar.


De som fortfarande har låga taxeringsvärlden i dagens läge är de stora vinnarna om bubblan som banker och experter säger att inte finns spricker. Skulle svenska folket börja oroa sig även över att lånebubblan spricker och dessutom ett samhälle i förfall, skulle det ta hus i helsike. Bara tanken att svenska folket skulle dra åt svångremmen och samla i madrassen som ger samma ränta som i bank, skulle det snabbt gå utför.


Många små och medelstora företag klarar inte av en nedgång i konjunkturen, butiksdöden skulle få ett ansikte. Butiker har ju på bara några år blivit omoderna men får fungera som skyltfönster för produkter som kan köpas billigare på nätet. Precis som mycket annat i vår moderna värld påverkar invånarnas köpvanor hela vårt samhälle i slutändan.


Vårt land var inte moget för den förändring som skett med privatiseringar och utförsäljning av statliga företag. Kan förstå tanken bakom att skolor och sjukvård inte skulle vara statens problem, det skulle ge makthavarna möjlighet att spendera pengar på reformer som skulle locka sympatisörer. Reformer som invånarna själva får betala på ena eller andra sättet.


Vad som hänt är nästan lite skrämmande, en mycket stor del av invånarna har genomskådat hur det politiska maktsystemet kunnat överleva under alla år. Vad vi egentligen ser har ingenting med partisympatier att göra, det är en uppmaning till de gamla partier att nu får ni fan i mig skärpa er! Det kan förklara varför till och med en minister i en utfrågning av en frustrerad programledare blev avsnäst att inte ens svara ja eller nej. Tacka fan för det, de vet inte vad de skall säga för de har inte fattat vad som händer.


Det är ju Löfvens svåra dilemma, han fattar inte vad som händer och har inte en aning om hur det kunnat bli så förbannat komplicerat. Inte heller fattar han att folk inte nöjer sig med en förbättring om några år, de skall ske snabbast möjligt. Vad som måste till för att få snurr på nödvändiga beslut är att skära ner antalet inblandade. Halvera riksdagen så snabbt som möjligt och rensabort statliga verk som inte längre behövs.


Företag i kris är medvetna om att administrationskostnaden måste hållas nere, i vårt land har den offentliga administrationen ökat enormt de senaste tio åren. Det är dags att staten sparar in på sina utgifter och fasta kostnader, istället för att leta skatteintäkter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards