Direktlänk till inlägg 8 mars 2019

Dags att börja bli pessimistisk.

Av Sven-Erik Hemlin - 8 mars 2019 17:52

Vart är vår värld på väg när det vimlar av falska nyheter inte bara genom nättroll utan också genom vad politiker och forskare har att säga? Lögn och förbannad dikt är allt dom har att komma med var det en äldre man som sa. Det verkar inte minst gälla klimathotet där allt är baserat på ensidig bevisföring om vad som orsakar den globala uppvärmningen. Det mest naturliga borde vara att mäta solens aktivitet, den är ju vårt jordklots värmekälla.


Att haven värms upp och isarna i Antarktis smälter beror på ett varmare klimat orsakat av någonting. Boven borde då rimligtvis vara solen, men så enkelt får det inte vara. På något underligt sätt liknar det utredningen av Palme mordet, genom att satsa allt på en huvudmisstänkt går den skyldige fri. Någonting annat som kan misstänkas orsaka uppvärmningen än växthusgaser har inte presenterats, så sökandet efter bevis på vad som orsakar klimatförändringen kanske kommer när det är för sent.


Jakten på minskade utsläpp har bara lett till att fordonstillverkarna tvingats fuska eftersom deras forskning inte kunnat hålla jämna steg med de politiska krav som ställts. Dessa tillverkare är också pressade av riskkapitalister, ägare och aktieägare som vill ha utdelning på sina pengar. Med elbilar på ingående kan man räkna med att många gamla bilar kommer att hållas vid liv. Miljövänliga eller inte, det kommer att bli privatekonomin som bestämmer.


Elfordon är ett kapitel för sig, energiförsörjningen hänger inte med i den högteknologiska utvecklingen med fördyringar som följd. Nu börjar röster höjas att vi inte kan vara utan kärnkraften, men det är lite väl sent för det nu. Utbyggnad och nybyggnad av kärnkraftverk tar tid vilket gör att vi kan hamna i en situation då vi får elbrist. Att inte staten är den som är huvudansvarig för elförsörjningen måste ses som minst sagt huvudlöst.


Men det är många huvudlösa beslut som tagits i vårt land vilket vi kommer att få känna av framöver. Vad än våra politiker säger har flyktingsmottagningen förändrat vårt land för all framtid. Inte till det bättre kan man redan nu förutsäga, utan tvärtom har det placerat landet i utförsbacken. Med god hjälp av våra aningslösa politiker som tror att låglönejobb skall rätta till det hela, men det är helt i stil med det utopiska välfärdssamhälle de försökt skapa.


Istället för långsiktiga strategier för företagens överlevnad gäller nu för många vad de kan prestera under ett kvartal och förhoppningsvis kunna bättra på nästkommande. Vad som hänt har blivit en konkurrans som drivit företagen till en gräns det är fråga om att dö eller leva vidare ett tag till. Många företagsledare har i dag svårt att se in i framtiden, allt hänger nämligen på att människor världen över har råd att konsumera.


För att människor skall ha råd att konsumera krävs en inkomst, en av anledningarna till att arbetslinjen omhuldas av de makthavande. Just arbetslöshetssiffror anses mäta hur det går för ett land och makthavarna är snabba att ta åt sig äran när arbetslösheten sjunker. Samma makthavare presenterar nya skatter och avgifter för att rädda vår miljö därför att vi reser för mycket och smutsar ner miljön. Med andra ord bestraffas de invånare som måste ta sig till jobbet med sin bil. Blir någon klok på hur de makthavande tänker?


Trots alla lugnande besked från både regering och banker om att det inte finns någon lånebubbla, har människor av skilda anledningar blivit försiktigare, men också fått nya värderingar. Visst har allt tal om en kommande klimatkatastrof skrämt många, men skrämseltaktiken har visat sig få en helt annan effekt än vad politiska makthavare tänkt sig. En växande skara människor har insett att de måste se till att få njuta av livet innan det är för sent.


Läste nyligen att så många som runt en och en halv miljon människor i vårt land vantrivs på sina jobb, en signal om att många ser tröstlösheten i att gå till ett lönearbete. Vantrivs gör däremot inte de som jobbar inom den svarta marknaden i vårt land, med enorma intäkter från smuggelgods och droger som rör sig om många miljarder. Pengar som hjälpt till att hålla den ekonomiska tillväxten flytande, vilket skulle märkas om staten skulle få bukt med skurkarna.


I en intressant artikel kunde jag läsa om hur amerikanska folkets tankesätt är på väg att förändras. Nu handlar inte den amerikanska drömmen längre om framgång och rikedom, utan att få ett samhälle som tar hand om alla människor. Samma sak börjar breda ut sig även i vårt land eftersom den trygghet invånarna haft raserats genom politiska beslut.


Märker tydligt att folk har slutat lyssna på det våra politiker har att säga av den enkla anledningen att de ser hur allt har försämrats. Senaste valet ger inte rättvisa åt hur svenska folket egentligen tycker och tänker, ovanan vid att ifrågasätta vad de politiska makthavarna håller på med ändras inte i en handvändning. En utbredd åsikt är att inget parti är värt att lägga sin röst på, de är lika goda kålsupare allihop.


För alla oss äldre kan vi se att de kortsiktiga besluten drabbar många, för kortsiktiga beslut som kostar pengar gör att många äldre hamnar ännu djupare i fattigdom på gamla dagar. Av den anledningen ses MP som ett parti som inte ens borde vara i riksdagen. Även Socialdemokraterna ses med misstro hos de äldre eftersom partiet envist fortsätter samarbetet med ett parti som vägrar inse hur verkligheten ser ut för alldeles för många människor.


En lågkonjunktur behövs ibland för att få politiker att inse vad deras uppgift egentligen är. Alla bör vara medvetna om att en djup lågkonjunktur betyder att Istället för att jaga ekonomisk tillväxt, gäller det att jaga kostnaderna för att undvika dra på sig en sto statsskuld. Ett land med höga fasta kostnader sitter riktigt illa till om lågkonjunkturen blir långvarig. Och risken är stor att den kan bli långvarig eftersom vi övergått från att vara ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle som är beroende av att människorna har råd att köpa tjänster. Det som verkade vettigt för tio år sedan måste i dag ses som en dumdristig förhoppning.


Vårt omtalade tvåtredjedelssamhälle kommer att naggas i kanten vid en lågkonjunktur. Med antagligen runt en halv miljon nya arbetslösa blir det tungt för de som fortfarande har ett jobb att kunna försörja de övriga. Ett aber är naturligtvis att en mycket stor del av de som fortfarande då har ett jobb avlönas med skattepengar, vilket kan göra de mest optimistiska till pessimister när det gäller hur vårt land skall kunna klara ekonomin. Tidigare erfarenheter visar att vi kommer att få svårt att göra det, det är verkligen ett stålbad som väntar framöver.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards