Direktlänk till inlägg 26 december 2018

Politiker borde inte få komma i närheten av skattepengarna.

Av Sven-Erik Hemlin - 26 december 2018 18:19


Det år som gått och det läge våra politiska partier hamnat i, skapar en bild av ett land i förfall. Eller som en gammal man sa häromdagen: Det är ingen ordning på nånting. På sätt och vis hade han alldeles rätt, det är skrämmande hur skolan uppvisar usla resultat och bristen på sjuksköterskor är självförvållad som en följd av inkompetenta politiska ledningar. Omorganisationen av polisen har lyckats ställa till med mer oreda än ryska trollkonton på nätet.


Tydligt är i alla fall att de politiska beslutsfattarna varit utsatta för lobbyister och inte haft en aning om konsekvenserna. Mot allt sunt förnuft och bättre vetande har tidigare statliga företag sålts och privata företag kunnat skörda enorma vinster som skulle ha hamnat i den gemensamma kassan. En balans mellan privat och offentligt ägande är ett måste för att ett land skall fungera. Det är de för invånarna viktiga funktionerna som utgör grunden för ett lands stabilitet.


Ingenting har blivit bättre när privata aktörer tagit över, det är bara en myt att konkurrens inom det privata näringslivet håller prisökningarna nere. När privata företag skulle få ta hand om bilbesiktningar skulle det bli flera som slogs om kunderna, istället höjs priset varje år för att anläggningarna inte kan uppnå full beläggning. Är verkligen politiker så godtrogna, eller begriper de inte vad som deras beslut kan ställa till med?


Jag missunnar inte alla de som lämnat skolan, vården eller polisen för ett bättre betalt jobb och bättre arbetsförhållanden inom den privata sektorn, men med rätt ledning skulle de ha haft det som offentliganställda. Inhyrd personal kostar betydligt mer än om alla som flytt från de offentliga fått bättre betalt. Den debatt som varit om vinster i välfärden är därför helt felaktig, det är inte de privata ägarna som skall klandras, det är de politiska beslutsfattarna.


Vad alla kan se i dag är följden av ett enormt politiskt misslyckande, för det som hänt har med orsak och verkan att göra. Utan de politiska besluten där ett antal tidigare lönsamma helägda av svenska folket sålts ut för att täcka statens kostnader, skulle det funnits en stadig inkomst. Monopol är naturligtvis inte bra, men betydligt bättre än att privata aktörer kan skapa karteller där det resoneras om hur mycket det skall gå att pungslå svenska folket på.


När vi nu går in i nästa fas, den lågkonjunktur som kryper allt närmare, vad kan vi då förvänta oss? Om inte alla ekonomiska regler satts ur spel kan vi räkna med att de privata aktörerna tvingas slåss om vem som kan vara billigast. Det är så det fungerar när invånarna får mindre pengar att röra sig med och det kan bli många som kommer att tvingas leva på en usel a-kassa, men det finns till och med de som inte är medlemmar i någon a-kassa.


För de allra flesta är inte de ekonomiska marginalerna så stora som våra politiker tror och avgiften till en a-kassa kan behövas till annat. Alliansen såg ju till att röra om i grytan när det gällde just a-kassorna och ljög folk mitt upp i ansiktet att de inte behövde vara med i en a-kassa. Trots förhoppningsvis bättre vetande ansåg Moderaterna att a-kassa och sjukförsäkring skulle ses som bidrag. Hur avgiftsbelagda försäkringar kan bli bidrag, är det upp till Kristersson att förklara.


Alla rökridåer som läggs ut av våra politiker förstärker misstanken att våra beslutsfattare tappat greppet om den snabba utveckling vår värld genomgått senaste åren. Nya utmaningar i form av Artificiell Intelligens har inte ens de politiska rådgivarna något grepp om. Vad vi kommer att få se är hur liten människans intelligens egentligen är, i förhållande till de nya supersmarta datorerna.


Ja, egentligen är dessa datorer dummare än tåget, de begriper sig bara på ettor och nollor, men den nya tekniken gör det möjligt att datorerna lär sig själva. Ju mer vettigt som matas in i datorernas "hjärnor" desto smartare blir de. Där ligger människan verkligen i lä eftersom ju äldre vi blir, desto svårare att ta till oss nya kunskaper. Det är av den anledningen så kallade auktoriteter blivit det på gamla meriter och har svårt tillföra någonting nytt och revolutionerande.


De unga fattar snabbt fördelarna med att kunna använda de tekniska hjälpmedlen, de har utnyttjat dem i flera år. Skall de köpa en sak går de ut på nätet för att kunna göra prisjämförelser, ett utmärkt sätt att tjäna pengar. Än så länge är det här bara i sin linda, det beror på att det tar lite tid för de äldre att fatta galoppen. När de väl har gjort det börjar de verkliga problemen för våra politiker.


Jag har sagt det under många år men nu kan man verkligen se att vi inte kommer att behöva några politiska företrädare. Vad det kommer att handla om i en inte alltför avlägsen framtid att speciellt utvalda personer som skall fungera som invånarnas kontrollanter, till det krävs både utbildning och specialkunskaper. Vad man kan förmoda är att vi kommer att få en form av direktdemokrati som behandlar det inkomna i en superdator som inte gör några som helst avsteg från gällande lagar och hur vårt land skall fungera.


Med det politiska maktsystem vi har görs ständiga övertramp som inverkar på de mänskliga rättigheterna. Ständigt görs försök att tysta ner det fria ordet och till och med landsting har nu PR-avdelningar. Dessa PR-avdelningars  uppdrag är att skyla över de politiska ledningarnas misstag medvetna om att det som skickas ut hamnar i pappersinsamlingar utan att bli lästa. Med andra ord kastas pengar bort som skulle gjort nytta inom vården, vilket bevisar att politiker inte borde få ha hand om och fördela invånarnas skattepengar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards