Direktlänk till inlägg 15 mars 2019

Är våra politiker och byråkrater ett kostsamt köttberg?

Av Sven-Erik Hemlin - 15 mars 2019 19:20



Kom underfund med att min telefon är omodern, eller rättare sagt har den hängt med och blivit mer än tre år gammal. Märkligt nog märks det inte på det sätt jag använder den, de få appar jag använder fungerar perfekt. Tanken slog mig att den kanske håller livet ut om jag sätter i ett nytt batteri, för det är ju de som tar slut och är betydligt billigare än en ny telefon.


Den tekniska utvecklingen eller snarare förbättringen av tekniska prylar och hjälpmedel sker i en aldrig sinande ström. Man kallar det här uppgraderingar, det är lite som att trimma en motor för att få bättre fart på den. I våra bilar finns databoxar som fungerar som dess hjärnor och hjärtan, de förväntas hålla reda på allting. Det borde vara tämligen bekymmersfritt att äga en modern bil, men så är det ju inte.


I och med att våra fordon blivit elektroniska "underverk" är det ingenting för dem som gillar att själva göra reparationer.  Att reparera en bil i dag innebär att koppla in en dator för att lokalisera fel, visar det sig vara ett mekaniskt fel som inte datorn kan identifiera uppstår plötsligt problem för då gäller den gamla skolan. Skall bli verkligen intressant att se vad som händer när elfordon tar över, när vi får döpa om E4 till El4 och så vidare. Finns det gott om bilelektriker?


Hursomhelst finns många gamla bilar kvar men det börjar bli ont om gamla bilmekaniker som med hjälp av ett kvastskaft kan lokalisera varifrån exempelvis vibrationsljud kommer. Naturligtvis kostar det här "utvecklingen" kunderna pengar som får betala för att vi nu har biltekniker istället för bilmekaniker. Men förlitar man sig till ny teknik måste man vara medveten om nackdelarna, det är någonting som helt gått våra makthavande förbi.


Med teknikens hjälp masstillverkas  nu saker som en gång sågs som en investering men nu är slit och släng grejer.  Radio och teveapparater lönar sig knappast att reparera, inte heller damsugare som i bästa fall håller några år. Varför köpa någonting som håller i tjugo år men är omodern efter tre resonerar de flesta. Men så en dag kanske inte de här billiga prylarna är så billiga längre eller att folk fått det sämre ställt och har inte råd att köpa nytt och då kommer det att behövas sådana som kan reparera dessa saker.


Moderaterna trycker hårt på att det måste skapas låglöneyrken vilket på sätt och vis är alldeles utmärkt. Ja, inte för de som får dessa låglönejobb förstås. Många unga inser snabbt att de inte klarar sig på en låg lön och kommer då att kräva en statlig basinkomst för att kunna överleva. Massvis med unga saknar i dag den utbildning som krävs av skilda orsaker, största boven att det blivit så är vår bedrövliga utbildning som inte är lärarnas fel. Man kan alltså se en statlig basinkomst som en form av skadeersättning för att våra politiker misslyckats med att ge de unga en gedigen utbildning.


Nu hjälper det inte ens med en högre utbildning för att få en skälig lön. Vi har hamnat i en situation där det saknas exempelvis lärare, sjuksköterskor och poliser för att nämna de mest akuta bristyrkena i vårt samhälle. När det gäller sjuksköterskor och lärare är det inte bara dåliga löner och arbetsförhållanden som avskräcker utan också kostnaden för utbildningen som måste betalas.


Aningslöst har våra politiker trott att invånarna lärts upp att alla måste vara närande, det vill säga betala sin högre utbildning, jobba och betala världens högsta skatter. Bara en politiker kan se det som att invånarna skall vara glada över att ha ett jobb, men istället vantrivs massvis av människor som skulle vilja göra någonting helt annat. Naturligtvis ohållbart i längden och man spekulerar i vad som händer när det inte längre går att få tag på utbildade sjuksköterskor och lärare, för det är dit vi är på väg.


Det är i alla fall helt i stil med hur vårt så kallade rättssamhälle numera fungerar. Urusla politiker och lagvrängare har verkligen satt vårt land på världskartan över hur det kan gå. Med det politiska styrelsesätt vi har, släpar lagar hela tiden efter som skall kunna förhindra att invånarna drabbas, men skurkarna har ett bättre skydd än invånarna. Antagligen på grund av att lagar inte följt med i den förändring som vår värld genomgått enbart de senaste åren. Det är i dag tämligen riskfritt att vara skrupellösa svindlare och bedragare i vårt land. Före detta IS-bödlar också för den delen.


Pär Nuder har hamnat i rampljuset, det var han som kallade pensionärerna för ett köttberg. Att gammalt folk bara kostar pengar är redan bevisat vara felaktigt, de gamla betalar mer i skatt än de som arbetar. Vad som i dag måste benämnas som köttberg som kostar invånarna enormt med pengar är politiker, byråkrater och administratörer som avlönas med skattemedel.


Hörde en gång en politiker säga att han betalade sannerligen skatt och visst gör politiker det, men med skattebetalarnas pengar. Det fungerar nämligen så att den skatt som betalas in av de som avlönas med skattepengar kan ses som en liten återbetalning som inte räcker på långa vägar. Det skulle bli betydligt billigare om det infördes nettolön för alla som avlönas med skattepengar vilket även skulle förenkla över hela linjen. Även för de som avlönas med skattemedel måste det betalas in sociala kostnader.


Vad jag kan förstå är en basinkomst för alla enda möjligheten att få rätsida på de orättvisor som skapats genom politiska beslut. Det skulle dessutom sålla bort alla onödiga jobb som betalas med skattepengar för att försköna arbetslöshetsstatistiken. Det handlar om pengar avsedda för en fungerande skola, vård, omsorg och poliser. De sistnämnda behövs sannerligen för att hålla ordning och tid för att utreda småstölder, våldtäkter med mera. Jag tycker inte det är för mycket begärt och har pratat med många unga som tycker samma sak.


Att det är de unga som kommer att tvinga fram en förändring visar inte minst Greta Thunberg när det gäller klimatfrågor, kanske vi snart får en Kalle som skapar opinion för Basinkomst/Medborgarlön med hänvisning till att jobb inte alls är bra för varken miljö eller människor. Man har inte hört mycket av SSU men nu vill de att gamla politiska rävar skall ersättas och det håller säkert även den äldre befolkningen med om. Det ser ut att hända saker som våra politiker aldrig räknat med och det är verkligen upplyftande. Kör hårt ungdomar!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards