Direktlänk till inlägg 25 mars 2018

Politiskt arbete ska ske ideellt, det är nämligen inte ett yrke att vara politiker.

Av Sven-Erik Hemlin - 25 mars 2018 19:41


Om det ska ske någon förändring i världen, är det de unga som måste gå i spetsen. De kommer att finnas kvar när dagens gubbvälde gått i graven och de som förpassar dem dit är den nu uppväxande unga generationen. Det går inte att knuffa undan de unga med: det här begriper ni inte. De har växt upp med högteknologin och de kan hantera den,


Våra politiker har inte fattat att det högteknologiska samhället vi är på väg in i, kommer att förändra alla människors liv. Till det bättre eller sämre vet vi inte eftersom gamla värderingar har en tendens att skymma de nya möjligheterna. Men en sak är säker, traditionella politiker som bevarar gammalt tänkande har ingen framtid.


Den enorma uppslutningen i Amerika bakom eleverna vid skolan som drabbades av masskjutning, tog  säkert de ledande politikerna på sängen. De kunde inte ens ana att det skulle kunna bli en så enorm anslutning av människor.. Inte heller att ställas mot väggen genom hotet från de unga: Inom inte så många år kommer de unga som nu protesterar att vara berättigade att välja. Kan förstå många gamla garvade politiker, antagligen korrumperade av en mäktig vapenorganisation, upplevde det som om världen gick under med dunder och brak. De trodde sig vara mäktiga, men ...


Har lite svårt att se samma uppslutning i vårt land där de unga drillats till att bli nyttiga medborgare genom att skaffa jobb och betala skatter så att välfärdssamhället kan överleva. Men det är just politikernas iver att framhålla välfärdssamhället som är krutdurken, de unga ser att det inte finns någon välfärd. Lite som den lilla pojken i Kejsarens nya kläder där pengar inte räckte till mer än en tumme.


Tidigare har politiker kunnat luta sig mot hur den genomsnittliga svensken lever, av den anledningen har allting handlat om procent när det gällt höjning av ersättning inom trygghetsförsäkringarna och pensioner. Det blir alltid den som tjänar mest som får det bästa utfallet, med andra ord ett fullstängigt idiotiskt sätt att använda sig av. Dessutom har alla höjningar för sjuka och pensionärer släpat efter, något jag aldrig fått en vettig förklaring på. Sker en fördyring i vårt land ska också de som påverkas så snabbt som möjligt kompenseras.


Sjukvården kommer att bli det heta debatt ämnet vid årets val sägs det, skräckrapporter om vad som händer på våra sjukhus över hela landet duggar tätt. Det pratas om att staten ska ta över från landstingen, men sunda förnuftet säger att sjukvården istället borde privatiseras. Det är de privata företagen som kan organisera och hantera pengar, det kan inte de politiska ledningarna inom landstingen eller politiker överhuvudtaget.


Att begränsa vinster i välfärden är knappast rätt väg att gå, risken finns att de privata ägarna då drar ner på eller helt enkelt lägger ner verksamheterna. Med lite eftertanke inser säkert de flesta att det då skulle innebära total kaos. Enda slutsatsen man kan dra av det här är att våra politiker inte har de kunskaper som krävs, men det är ju ingen väl bevarad hemlighet.


Baktanken är naturligtvis att få tillbaka den personal som bytt till privata företag, men det kommer knappast att lyckas. Politiker förstår sig inte på personalpolitik och anställda direktörer är inte sakkunniga, utan renodlade byråkrater som tror att administration löser alla problem. Ingen tycks ha fattat att byråkrater genom administrationstvång förlamar en verksamhet. Den enda statistik som är viktig är hur många patienter som behandlats för sina åkommor.


Det finns inga tvivel om att våra politiker skapat ett sjukt samhälle, hur ska man annars tolka att allt fler unga drabbas av psykiska problem. När det börjar vid unga år, hur ser då framtiden ut för dem? Det räcker med sunt förnuft att inse vartåt det barkar, vårt samhälle måste förändras fortast möjligt för att det inte ska urarta och bli en nationell katastrof.


Det är en av anledningarna till att jag tror Medborgarlön kommer att införas inom en snar framtid. De unga vill inte leva som deras gamla förfäder och föräldrar gjort, de vill bestämma över sina egna liv. Vi har under flera år kunnat läsa om växande barnfattigdom, någonting de bär med sig in i vuxenvärlden. Vårt politiskt uppbyggda samhälle utgår från att båda i familjen arbetar, att det finns ensamstående föräldrar har helt förbisetts. Där finns verkligen grunden för behovet av Medborgarlön, en ekonomisk grundtrygghet.


Tvåtredjedelssamhället är redan här, de med ett arbete kan se fram emot att skattetrycket på dem kommer att hårdna. Alternativet är en politisk omöjlighet, att banta vår byråkrati, skära ner antalet politiska företrädare och lägga ner de statliga verk som på grund av EU inte har ett existensberättigande. Det är en besk medicin för de politiskt aktiva, men en nödvändighet för både vårt land och invånarnas överlevnad.


Det är dags att börja om från början, att de som vill förändra vårt samhälle gör det ideellt. Politiska uppdrag ska inte vara ett välavlönade arbeten eftersom glöden snabbt falnar och resterande tiden i maktens korridorer blir en transportsträcka fram till en väl tilltagen pension. Bo Giertz skev en gång: Gärningen når sin ädlaste halt när den är tjänande olönat av erkännande eller vederlag, född ur önskan att gagna och främja. När vi inte begär någon lön får vi den ändå rikligen: den osjälviska handlingens inre frid.


Att tjäna invånarna är vad de politiska uppdragen går ut på, men ack så fel allt blivit. Men det är vad vi måste göra klart för de politiskt aktiva, det är inte de politiska partierna som skall driva igenom sina ideologier, de skall prioritera vad invånarna behöver för att kunna leva det liv de är födda till. Och det är inte att föda statens, kommunernas och landstingens enorma skara av heltidspolitiker. Politiken ska inte ses som ett yrke, det ska vara en kortare period som ägnas åt att förverkliga invånarnas önskningar.


Under de fyra år en mandatperiod våra politiker har på sig, hinner både världen och vårt land förändrats varför nya krafter och kunskaper måste ta över. Vår värld har blivit alldeles för komplicerad och av den anledningen räcker det inte med social kompetens. Det är alldeles för mycket begärt att de politiker som gått den långa vägen ska kunna kompetensutvecklas. Det går inte att lära gamla hundar sitta brukar man säga, samma sak med gamla politiker.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards