Direktlänk till inlägg 30 augusti 2013

En sista fundering innan semestern.

Av Sven-Erik Hemlin - 30 augusti 2013 10:02

Satte mig ner för att skriva, innan det är dags att åka ner till Gran Canaria för att koppla bort allt under tre veckor. Jag kommer i alla fall att slippa reta upp mig på idiotiska uttalanden av våra politiska makthavare, det är bra för blodtrycket. Men visst kommer jag att få gliringar från vänner där nere, de följer med och ser hur människor blir behandlade i vårt land.

Man tar sig för pannan när politiker och utredare ständigt kommer fram till att det är för mycket av både det ena och det andra. Vårt land har alldeles för många pensionärer som lever längre än tidigare har man kommit fram till, av den anledningen måste svenska folket jobba längre. Det alla kunnat se med egna ögon och både hört och läst sedan lång tid är ju, att vi har alldeles för många gamla, sjuka och arbetslösa. Vad gör man, buntar ihop och slår ihjäl dom, sa Lars Ekborg sa i en monolog för runt sextio år sedan?

Man kan nästan förvänta sig ett såfant förslag av vår regering. Men problemet i sig är inte alla pensionärer, sjuka och arbetslösa. Både utredare och politiker har kommit fram till, att hela det politiska och byråkratiska skyddsnätet hotas på grund av bristen på pengar.

Anledningen är att pensionärer inte konsumerar lika mycket på hemmaplan som de unga, de reser till varmare länder istället. De sjuka och arbetslösa har så låga ersättningar(i många fall ingen ersättning alls) fråntrygghetssystemet, vilket naturligtvis påverkar konsumtionen negativt. Och konsumera måste svenska folket, annars går det åt pipan med den ekonomiska tillväxten.

Om våra politiker höjer blicken, istället för att ständigt vända på alla stenar, ser de vad som egentligen kostar pengar i vårt land. Ingen utredare eller politiker tycks ha kommit fram till, att vi har alldeles för många med politiskt skapade jobb. Ja, jobb ska man väl inte kalla det, utan politiska uppdrag. Det märkliga är att politiskt tillsatta personer, fungerar som beslutsfattare över chefer, som anställts på grund av utbildning och kvalifikationer. Överallt inom det offentliga finns dessa dubbla kostnader.

För att debatten kring pensionärer, sjuka och arbetslösa ska ha någon trovärdighet, måste det även diskuteras hur skattepengarna dräneras av människor med politiska uppdrag. Från politiskt håll försvaras det med att det politiska systemet med många som är med att fatat besluten, är en garant för vår demokrati. Det är bara en politiskt skapad myt, vårt land styrs inte efter folkviljan, utan politiska majoritetsbeslut och det är inte samma sak.

Jag återkommer ofta till det Olof Palme en gång sa: Ingenting har ställt till med så mycket elände, som i demokratisk ordning fattade beslut. Vid varje beslut som fattas finns ja-sägare som inte ens sneglar åt vad som är bra för invånarna, de ser till sitt eget bästa. En dag kanske de själva hamnar i maktställning, det gäller bara att slicka de styrandes rövar. Tyvärr är det väl så det alltid har varit inom politiken.

Men världen ändrades i samband med den första omfattande finanskrisen, världen har inte återhämtat sig sedan dess. De gamla stora industrinationerna har problem och det tycks bara vara början. De Asiatiska länderna har inte bara billig arbetskraft, de har i dag också de tekniska hjälpmedlen. Ingen reagerade över att tillverkning lades ut i dessa länder för att kunna tjäna mera pengar, samtidigt förändrade det den gamla industrivärlden.

Inte många tänker på orsaken till den här omvälvningen, men det var faktiskt miljörörelserna som startade det hela. Miljökraven haglade som spön i backen. Det var betydligt billigare att flytta tillverkningen till låglöneländer, än att investera i miljöförbättringar. När fabriksskorstenar slutade röka i ett land, började det röka ännu mer i låglöneländerna. Miljöproblemet flyttade från de gamla industriländerna till en annan världsdel. Men vi bor på samma jordklot, av den anledningen har inte vår miljö blivit bättre.

Egentligen borde människorna utvecklas i samma takt som den tekniska utvecklingen, men så har det inte blivit. Vårt land är ett varnande exempel på hur politisk styrning, kan orsaka att unga människor får sina liv spolierade. Hur många tusen ungdomar som lämnat skolan utan att kunna läsa och skriva behjälpligt har jag ingen aning om, den statistiken är alldeles säkert hemligstämplad. De ungdomarna finns inte, de är en skam för våra politiska makthavare, ett bevis på deras misslyckande.

För mig är inte den stora frågan om invånarna måste jobba längre, eller inte får vara sjuka och arbetslösa, utan när ska proffs ta hand om skattebetalarnas pengar och förvalta dem på bästa sätt. Inom våra viktiga offentliga verksamheter, kan vi inte ha lekmän som fattar besluten, det är nämligen så att det svenska folket betalar för att få utfört måste gå i första hand. Anser politiker att det krävs hårda nypor för vårt lands fortlevnad, ska de inte bli förvånade om de själva hamnar i skottgluggen. Det är riskabelt att ligga i framkant, som man kunnat höra många politiker säga, de som går längst fram blir kanonmat i stridens hetta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards