Direktlänk till inlägg 28 augusti 2013

Sensommartankar.

Av Sven-Erik Hemlin - 28 augusti 2013 12:28

Kan inte släppa tanken, hur dumt regeringen tänkt, när det gäller att få bukt med svenskarnas bidragsberoende. Det är inte de som blivit beroende av bidrag som ska bära skulden, det är de politiska makthavare som skapat beroendet genom "reformer". Samma sak är det ju med jobbskatteavdraget, massvis med svenskar har blivit beroende av detta "bidrag", men hur länge kommer de att få ha det kvar? Det är inte bara regeringen som måste hålla tummarna att något land sätter fart på konjunkturen. 

Det samhällsexperiment som regeringen satt igång, var kanske rätt en gång i tiden, men skulle ha provats under en kortare period. De teorier som bland andra Borg anammat, har sitt ursprung ur en helt annan tidsperiod. Nu är det mesta av det gamla ställt på huvudet, ingen trodde väl för bara några år sedan, att vår värld skulle förändras som den gjort.

Naturligtvis fanns det även en övertro på sin egen förmåga som fick inte minst Moderaterna, att tro sig kunna förändra vårt lands befolkning. Att alla måste dra sitt strå till stacken. Tyvärr missade de att vår omvärld skulle förändras som den gjort. Inte minst då Europa, där många länder brottas med hög arbetslöshet. För sju år sedan (en mycket lång tid i dag) trodde regeringen att deras åtgärder skulle skapa jobb till alla. Ingen skulle gå arbetslös (sysslolös), till och med de sjuka måste jobba.

Det är inget fel i att ha drömmar och visioner, men för en regering gäller det att vara realistisk. Vad har vi som inte andra länder har? Vi är ett land som är beroende av att exportera, vilket betyder att vi är helt i händerna på hur det går för andra länder. Istället för att experimentera, skulle regeringen sett till att skapa en plattform för landets överlevnad.

Det finns ett gammalt talesätt som säger, att det inte är de stora inkomsterna som gör någon rik, det är de små utgifterna. Massvis med pengar behövs till de löpande utgifterna för att vårt land, och tyvärr växer de också för varje år. Vi har nu nått den punkt då det skulle behöva komma in dubbelt så mycket pengar, men det är ju en ren utopi. Man kan med fog säga, att vi är på väg mot ruinens brant.

I och för sig är det märkligt att vi klarat oss så länge. De offentliga verksamheterna är i dag större än de privata, ingen tycks ha något grepp om hur många som lever sina liv, avlönade med invånarnas skattepengar. Det är inte arbetslösheten och de som drabbas av sjukdom som tär på skattepengarna, det är alla som avlönas med skattepengar.

I en förtroendevald politikers uppdrag, ingår att förvalta invånarnas skattepengar på bästa sätt enligt en gällande lag. Att de följer denna lag är svårt att tro. Skattepengar har använts till att bygga upp en byråkrati (en kontrollapparat), som växt sig så stark, att till och med fattade beslut av regeringen kan fördröjas. I många fall kan man se tydliga tecken på maktmissbruk.

Efter den senaste tidens turbulens kring generaldirektören vid AF, börjar man undra över hur många av generaldirektörerna som lever loppan på våra skattepengar. Vad det handlar om är ju faktiskt förskingring av skattebetalarnas pengar. Har verkligen ett litet land som vårt råd med slöseri med skattepengar? Och ett slöseri är det verkligen, att många av de statliga verken finns överhuvudtaget, i slutändan är det ju EU som bestämmer.

Visst lever vi i en värld som genomgår en enorm förändring, ingen lever på gamla meriter längre. Det gäller inte minst våra en gång så framgångsrika exportindustrier. Svårigheten att konkurrera prismässigt blir allt svårare, en dag kanske det inte lönar sig att ha kvar tillverkningen i Sverige. Om den förutsägelsen låter pessimistisk, är det bara att tänka tillbaka hur det såg ut för tjugo år sedan.

Att vårt land fortfarande rullar på, beror på den höga inhemska konsumtionen, utan den skulle vi knappast ha någon tillväxt i ekonomin. Anledningen till att regeringen är så ivrig att införa ytterligare ett jobbskatteavdrag, är att förse de som arbetar med pengar att sätta sprätt på. Under tiden försvinner nyblivna pensionärer som sålt sina fritidshus, bostadsrätter och villor till varmare länder. De kommer inte bara att konsumera i ett annat land, de får dessutom mera för sina pengar. Som en ren bonus får de också ett bättre klimat.

Man kan inte se det på annat sätt än att de lämnar ett sjunkande skepp. Men tyvärr innebär det också många skattekronor som går förlorade, även om det bara rör sig om några tusental personer. Naturligtvis påverkar det kommuner och landsting som ständigt saknar pengar. De som flyttar däremot kan se fram emot några extra tusen att leva för, den enes bröd den andres död kan man säga. Med den höga ungdomsarbetslösheten blir det allt svårare att täppa till de luckor som uppstår, det blir till slut ohållbart.

Hur man än vänder och vrider på det hela, blir det i slutändan de som har sin utkomst från skattepengar, som kommer att bli de stora förlorarna. De borde verkligen börja oroa sig för inte bara sina jobb, utan också pensioner. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards