Direktlänk till inlägg 15 februari 2013

Ansvar, vad är det?

Av Sven-Erik Hemlin - 15 februari 2013 09:35

Har grunnat från och till under en längre tid och kommit underfund med, att inte bo i den värsta kommunen i alla fall. Den döende staden, brukar en god vän kalla vår lilla stad, men än så länge sprattlar den. Men på något sätt verkar det som om vårt län, får dras med de sämst skickade för att hantera invånarnas pengar. Men som jag sagt förut, politiker borde inte få komma i närheten av skattebetalarnas pengar.

Om politiker verkligen kan göra någonting, gäller det inte i Gävleborgs Län. Visserligen har vi en borgerlig regering som styr landet, men i Gävleborg klamrar sig fortfarande sossarna kvar vid makten i flera kommuner. Visserligen med stöd av andra och ett minst sagt kufiskt sätt att räkna mandat vis valen, men ändå. Att det blir allt svårare att få behålla makten, beror inte bara på misstro bland invånarna, de gamla trogna väljarna går ur tiden i en strid ström.

Det är ont om jobb i länet och därför är arbetslösheten hög, det gäller inte minst bland ungdomarna. Vad det beror på är svårt att förstå, eftersom vårt län ligger bra till geografiskt, ändå är företag inte villiga att flytta hit. En anledning sägs vara det ljumma intresset hos makthavarna inom kommunerna, en del företag har fått känna av det.

Ministrar på besök har inte heller haft några jobb att vinka med, det bästa är därför om ungdomarna söker sig till andra platser. Lösningen tycks vara att skicka alla våra arbetslösa ungdomar till Norge, eller någon annanstans. Lite märkligt kan tyckas, eftersom det är ungdomarna som ska vara våra kommuners framtid. Ja, så har det sagts från politiskt håll så långt tillbaka jag kan minnas.

Precis som inom vårt landsting, vittnar många saker som händer om ett samhälle i sönderfall. Det gäller i allra högsta grad i Gävle. Den senaste tidens skandal pekar på att det kanske beror på handlingsförlamning hos politikerna. Eller så är de inte vuxna uppgiften. Förr eller senare kommer det hela för Gävles del, att ramla ihop som ett korthus, eftersom kommunledningen inte tar på sig något ansvar för det som händer. Det är för många ”affärer” som förkommit i Gävle, för att den senaste ska vara en tillfällighet.

När den minst sagt horribla förskingringen spreds av alla media över vårt land, visade det sig att de ytterst ansvariga känner sig som offer. Men invånarna då? Det var ju deras pengar som försvann. Hur många har stulit av invånarnas pengar de senaste tio åren? Tja, det kan ju inte kommunledningen ta ansvar för, de har ju litat på de personer som tillsatts att ta hand om pengarna.

Kanske är det så att den politiska ”kultur” som finns i vårt län, är någonting som drar ner länet i bottenträsket. Det behövs en storstädning för att få bort det gamla som sopats under mattan i många år. Nya kvastar sopar bäst, brukar man säga och det är väl vad som behövs. Det skulle inte heller skada att nya företag etablerade sig i länet, istället för att företagen blir färre.

Nåja, det finns några större företag kvar i länet, men visst känns Sandviks flytt av huvudkontoret som att födelseorten för företaget, inte längre är så viktig. Hur mycket det försvinner i kommunalskatt vet jag inte, men att de lokala handlarna kommer att tappa omsättning, är nog inte så fel gissat.

Att andra län ute i landet gjort ett uppsving, måste betyda att Gävleborgs län, fungerat som ett varnande exempel. Gör inte som i Gävleborgs kommuner, för då går det bara utför. Visst finns några småkommuner som insett att man måste ha ett bra företagsklimat, men det borde naturligtvis ha varit de stora som visat upp det.

Efter att ha tränats och mer eller mindre hjärntvättats av det gamla gardet, trampar nya kommunalråd i samma hjulspår. Troligtvis får de ett varningens ord att inte rota i gamla synder, utan istället begrava dem. 

Det går inte att komma med förändringar inom kommunerna, utan att trampa de gamla makthavarna eller arbetarkommunen på tårna. Om man inte kan säga att nu gör vi si istället för så, vad gör då ett kommunalråd? Det kan ju inte vara meningen att låta det rulla på, tills det inte går längre.

Gävle har väl varit välkänt för kommunalråd som sprungit på porr- och spelklubbar, nu finns ett kommunalråd som gjort tvivelaktiga resor istället. Det sägs att kvinnor är klokare än män, men det får andra bedöma. Men faktum är att i Gävle, sätter kommunledningen sprätt på enormt med pengar på en massa saker, som inte invånarna vill ha. Det de vill ha, finns det inte pengar till.

Därför kan man med fog säga att i Gävle kommun, vet inte de styrande vad ordet ansvar innebär. Men de vet hur de ska klamra sig kvar vid makten, om det så måste ske med oärliga metoder. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards