Direktlänk till inlägg 8 maj 2009

Om någonting kan förgöra världen, så är det människan.

Av Sven-Erik Hemlin - 8 maj 2009 06:15


Ja, nu sitter jag här igen efter att ha tagit det lugnt en vecka. Faktum är att jag gått i min egen lilla värld och pysslat med de mest avstressande saker. En underbar känsla att kunna koppla bort allt, om så bara för några dagar. Just nu är det tyst i huset, frugan sover och jag kände för att skriva några rader.

Varför vet jag inte men efter kaffet flög det för mig att trots fullt upp med annat, var det en sak som legat och gnagt. Det slog mig att alliansregeringens satsning på jobblinjen egentligen var samma sak som att lägga alla ägg i samma korg. Snedeffekterna har vi sett, men ingen trodde väl att de skulle kunna bli så allvarliga. Det gäller för alliansregeringen att hålla hårt i korgen och se till att stå på benen.

Men det där med satsningen på jobblinjen har gjort att jag inte får det att stämma, eftersom de senaste åren präglats av miljödebatter på grund av en framtida naturkatastrof. Att hoppa bland en massa tuvor med ägg i korgen är inte att rekommendera.

Nåja, aldrig har de båda blocken varit så överens i någon fråga, som när det gäller att rädda vår miljö. Hela det politiska etablissemanget har dragits med i miljötänkandet och det har kostat svenska folket enormt med pengar. Nästan allt vi behöver och konsumerar har blivit dyrare på grund av miljöavgifter. Titta exempelvis på elräkningen, där märks tydligt vad vi betalar för att rädda vår miljö. Bara för den lilla biten av ett hushåll!

Eftersom vi troligtvis producerar den renaste elen, övergår det mitt förstånd varför vi ska betala miljöavgifter på el. Det kan väl inte vara meningen att vi ska betala för de som använder olje- och kolkraftverk?

Vad miljöavgifter och skatter gjort för nytta vet väl fasiken. Isarna smälter i allt snabbare takt till forskarnas förfäran. Det börjar bli bråttom basunerar de ut, men vad hjälper det. Ingen vet hur vi ska få stopp på att isarna smälter på ställen där det borde vara svinkallt. Naturligtvis börjar man fundera om jordaxeln kommit ur läge efter alla jordbävningar vi haft senaste åren.

Vad vi vet är att koloxidutsläppen minskat betydligt utan något synbart resultat på vår miljö. Vad gör vi om det visar sig att alla som lagt det mesta krutet på att minska koldioxidutsläppen, letat efter fel orsak? Kanske börjar en del forskare själva tvivla eftersom alla föroreningar numera klumpas ihop och man pratar nu mest om att utsläppen av växthusgaser måste minskas. I princip betyder det att vi måste slakta alla djur och själva låta bli att släppa en fjärt även om det trycker på för att rädda vår miljö. Frågan är ju om inte människan är den största miljöboven när det gäller växthusgaser.

Om det är så kommer antagligen en katastrof att rätta till det hela, den regleringen sker inom djurriket så varför inte för människor. AIDS är inte tillräckligt, inte heller den svininfluensa som satte skräck i en hel värld några dagar men som kom av sig. Därför kan vi antagligen vänta oss någonting som fungerar som koleran en gång gjorde och tar död på massvis med människor. Utöver alla de som kommer att svälta ihjäl på grund av vansinniga krig, den pågående finanskrisen och lågkonjunkturen, förstås.

Kanske är det just våra försök att rädda världen från en naturkatastrof som istället skapar den. Att alla försök att förhindra att låglänta länder översvämmas, istället skyndar på händelseförloppet. Var fanns alla dessa forskare och miljövänner som vet precis vad som orsakat klimatförändringen när regnskogarna började skövlas? Där finns antagligen den största anledningen till klimatförändringen.

Ser man tillbaka på de miljoner år vårt lilla jordklot funnits till verkar det ha klarat sig bra utan hjälp från människan. Det troliga är att allt som är på väg att hända beror på att vi försöker manipulera vår miljö utan att veta vad som kan hända. Problemet är att när människan ska rätta till någonting, blir det sju resor värre. Det är därför vi bör vara försiktiga med att försöka ändra på tingens ordning.

Vad som styr det hela har jag inte en aning om, men lärt mig så mycket att saker och ting händer som inte går att förklara. Den ekonomiska krisen är däremot lätt att förklara. Kanske för lätt. Men börjar människor leva upp framtida inkomster för åratal framåt slår det stopp en dag, det är enkel matematik. De som följdriktigt först fick känna av det hela var kreditgivarna, det vill säga bankerna.

Därför är det inte så märkligt att någon mekanism vi glömt bort att ta med i beräkningarna har utlösts. Antagligen finns det också en mekanism som korrigerar felet automatiskt för att få balans på det hela. Eftersom människan varit den utlösande faktorn och inte vet hur det ska rättas till, borde vi därför låta det som händer korrigera sig självt. Men någon sitter säkert och håvar in pengar och skrattar gott åt alla regeringar som öser ut skattebetalarnas pengar till ingen nytta.

Om det som nu händer betyder att vi måste gå några steg tillbaka och ta ny sats inför framtiden får vi göra så vare sig vi vill eller inte. Egentligen är det som nu drabbat oss samma sak som att någon byggt på ett hus med sisådär en trettio våningar, utan att förstärka den gamla grunden. Att dumhet styr världen, har aldrig varit så uppenbart som nu.

Om någonting kan förgöra världen, så är det människan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards