Direktlänk till inlägg 27 juli 2009

Om optimisterna har fel orsakar det större skada, än om pessimisterna har rätt.

Av Sven-Erik Hemlin - 27 juli 2009 06:18


 Det är verkligen roligt att så många börjat intressera sig för medborgarlön. Kanske har de insett att arbeta för pengar inte är allt, även om vi ständigt lockas tro det. Orsaken till misstron mot vårt nuvarande samhällssystem är hur skattepengar som betalas in till staten, kommunerna och landstingen används. Hela vårt politiskt skapade samhälle utgår från att företrädare för folket ska fördela dessa inbetalda skatter, ett system som visat sig ohållbart på grund av ständigt ökande ”hanteringskostnader”.

Från politiskt håll talas det nu om att vi själva måste ta ansvar för våra liv. På vilket sätt finns det ännu inga direktiv, men att det kommer att kosta invånarna en massa pengar går att läsa mellan raderna. Anledningen till att vi själva måste ta ansvar för våra liv beror antagligen på att de folkvalda har fullt upp med att rädda vårt framtida klimat, det finns inte utrymme för att även ta hand om invånarna.

Det är ett stort ansvar invånarna kommer att få ta på sig framöver. Vad man kunnat förstå av uttalanden från experter, kommer det att kosta ofantligt mycket pengar att uppnå de klimatmål som satts upp. Någon måste betala kalaset och det blir naturligtvis invånarna i de länder som slagit sina kloka huvuden ihop för att rädda vår framtida miljö.

Att det hela kommer att stupa på hur det ska bekostas är ingen vild gissning. Amerika har inte ens råd med den sjukvårdsreform Obama vill driva igenom. Inte heller att vara världens samvete och rättsskipare runt om i världen. I ett val mellan att rädda miljön eller undvika ett fiasko i stil med Bush, är valet lätt för Obama. Att rädda världen från en klimatkatastrof får ta den tid det tar, det Amerikanska folkets väl och ve måste gå i första hand.

Lyssnar man till vad Obama har att säga, tycks hela hans administration vara inne på att hitta en lösning på den höga arbetslösheten och de lågavlönades försörjning. Lågkonjunkturen har utnyttjats till att pressa ner lönerna, så de lågavlönade blir allt fler. Utslagningen ökar och de som hamnar utanför gemenskapen upphör inte att vara en kostnad för samhället, tvärtom späder de på kostnaderna. Obama tycks ha fattat galoppen att det är invånarna som utgör grunden för ett samhälle, det är hans jobb att se till att de hålls vid liv.

Skulle inte förvåna mig om en debatt om medborgarlön dyker upp i Amerika, precis som det gjorde under depressionsåren på trettiotalet. Obama får allt svårare att luta sig mot den välgörenhet (avdragsgill i Amerika) som avlastat staten från ofattbart mycket pengar under åren. Med en minst sagt vacklande ekonomi och stora företag och personer som inte längre är så rika, blir det staten som får överta kostnaden. Att vara högsta hönset för ett land på dekis kan inte vara lätt.

Med bortåt trehundra miljoner invånare skulle det inte vara en lätt sak att införa medborgarlön i Amerika. I vårt land däremot, som inte ens når upp i samma invånarantal som många huvudstäder på vår jord, skulle förutsättningarna vara helt annorlunda. Ett argument som ofta förts fram i debatten om medborgarlön är att det kommer att utnyttjas av människor som inte vill göra någonting alls. För mig låter det argumentet som en utvärdering av det bidragssystem som omhuldats under alla år av inte minst socialdemokratins företrädare. Alla de bidrag som sett dagens ljus som reformer, har utnyttjats till bristningsgränsen, människorna är inte så dumma som politiker tycks utgå ifrån.

Det finns en skillnad mellan ett bidragssystem och medborgarlön som alltid tystas ner i debatten. Bidrag gör människorna beroende, det är nog de flesta överens om. Bidrag är ett måste för många för att exempelvis kunna bo kvar i lägenheter eller som för en del, att kunna överleva. Det finns fortfarande bidragsberoende människor som tror att de politiska makthavarna plockar fram pengarna ur egen ficka för att ge till de behövande, trots att det de får, bara är en liten del av avd de själva betalat in i skatt.

Vad är då skillnaden mellan bidrag och medborgarlön? Enkelt förklarat är medborgarlön någonting som är villkorslöst och att alla får ta del av samma sak. Bidrag däremot uppmuntrar inte till att försöka arbeta och försörja sig själva, tvärtom hindrar det alla försök, eftersom bidraget då minskas eller försvinner helt. Den haken finns inte med medborgarlön, utan människan ges friheten att arbeta hur mycket som helst för att bättra på den ekonomiska grundtryggheten. Säg den människa som inte lockas av den möjligheten, vilket utesluter att de kommer att lägga sig på sofflocket.

Vad medborgarlön kan åstadkomma i motsats till det politiskt styrda samhälle vi nu har, är friheten för invånarna att kreativt kunna förbättra sina liv utan en massa förhållningsregler. Den friheten ska jämföras med påtvingande sysselsättningsåtgärder för arbetslösa som bara kostar pengar och inte leder någonstans.

Allt tal om att pengarna inte kommer att räcka till att införa medborgarlön är bara kvalificerad desinformation. Enbart de pengar som idag går åt till att täppa till de svarta hålen i vårt läckande välfärdssystem, till stor del orsakad av alldeles för många yrkespolitiker samt i många fall onödig administration, kommer reserver att finnas även vid nya uppkomna globala finanskriser.

Vad jag från början menade med det jag skrivit idag, har kanske varit svårt för en del att lista ut. Ärligt talat har jag själv svårt att reda ut begreppen. Jag är less på politiker som säger sig vara folkvalda men struntar i folket, det retar upp mig kollosalt. Det värsta är ändå att de har makten att leda oss i fördärvet, det är väl därför vi måste ta mera ansvar för våra liv och säga ifrån på skarpen.

Vad det hela handlar om är ju faktiskt, att om optimisterna när det gäller hur viktig klimatfrågorna är för vår överlevnad visar sig ha fel, orsakar det större skada än om pessimisterna som har en annan uppfattning får rätt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards